Kedves gyerekek, előadásunk témanyitó gondolata legyen ez: „Egyszerű ez, mint a faék!”
Témája: Hogyan illesszünk be külső weboldalról videó anyagot a WordPress 2.3.x.-be.

1. Örüljünk neki, hogy találtunk valami nézhetőt a weben, s csillanjon meg tudatunkban az a gondolat, hogy ezt másokkal is szeretnénk megosztani.
2. Gondolkozzunk el, hova is tegyük.
3. Kérjünk telefonos segítséget, majd csapjunk a fejünkhöz, hogy hát magunktól is eszünkbe juthatott volna a „Régvolt”.
4. Figyeljük meg, hogy az örömet szerző videó anyag alatt, mellett, felett, van egy „Beágyaz” felirat (ha nem magyar az oldal, akkor ott nem lesz beágyaz felirat, hanem az oldal nyelvezetének megfelelő szöveg lészen majd látható), mi mellett, alatt. Felett egy kódsor.

5. Ezt a kódsort jelöljük ki, nyomjuk meg a Ctrl (kontroll, bazdmeg) + ”c” gombot, esetleg jobb egérgombbal klikkeljünk bele, s válasszuk a másolás parancsot, vagy nyomjunk a vágólapra másol gombra.
6. Hipp-hopp, a gép memóriájában van a kód.
7. Dzsaljunk fel a Régvolt (http://zaphodblog.extra.hu/) nevű oldalra, lépjünk be, mint felhasználó, kérjünk post írási lehetőséget.
8. Fogalmazzuk meg a magunk módján a videóhoz kapcsolatos mondandónkat, adjunk címet, válasszunk kategóriát, esetleg címkét, majd nézzük meg az irományunk KÓD nézetben, s a szövegünk mellé, alá, felé, illesszük be az imént kimásolt kódsort, majd publikáljuk a munkánkat. Mindezt megtehetjük úgy, hogy nyomjuk meg a Ctrl (kontroll, bazdmeg) + ”v” gombot, esetleg jobb egérgombbal klikkeljünk bele, s válasszuk a beillesztés parancsot.

9. Egyes webhelyek már annyira intelligensek (illetve a fejlesztőik), hogy előre megszabhatjuk a videó méretét, minőségét. Tehát, ha van egy 350×200 pixel méretű helyed, ahova beilleszd a videót, akkor nem az 1024×768-as méretet választod, mert a „Régvolt” gazdája kinyomtatja egy A4-es oldalra a hülye kódodat, ezzel beteker egy törött nyakú sörösüveget, megkeres, és felnyomja neked oda, ahol a legjobban fáj az, ha felnyomnak neked egy törött szájú sörösüveget.

Kedves gyerekek!
Ezennel zárul első óránk. A következő témánk anyaga még képlékeny, de összekapom magam, s becsöngetés előtt elkészülök vele.

No Responses to “Hogyan számítógépezzünk (eesőő rész)”

  1. szasa Says:

    Maradjunk annyiban, hogy melóhelyről nem engedi a fent leírtakat végre hajtani.

  2. Zaphod Says:

    Nah, rég nem voltam itt…
    Betettem a videód.
    Gyere át jöv. héten, ha dolgozol. 😉

  3. szasa Says:

    mjaz, kijózanodtál? karácsony előtt benyomtál, és csak most tértél magadhoz? :DDD
    kedd, szerda éjszakás leszek, az jó?

  4. Zaphod Says:

    Jah, kicsit húzós volt minden…

    Én egész héten 14-22-ig vagyok, meg szombaton 18-6-ig.
    Pppfff….

Leave a Reply